Am auzit prima data de “miez de lapte” la o reclama aparuta la televizor, dar fiind ocupata cu altceva
am auzit doar aceasta denumire si am inceput sa-mi pun neuronii in functiune si
sa fac o legatura intre miez si lapte dar recunosc ca nu am reusit.
Conform DEX, miez = parte interioara moale a unui fruct,
paine, etc, inima, centru.
Daca miezul este centru a ceva solid, mi-am pus intrebarea ,
ca un copil mic, laptele sau ceva lichid are miez? Ca doar nu au stors laptele pana au ajuns la nucleu, si daca
ar fi asa va dati seama cat lapte ar fi trebuit sa existe pentru a face atata
branza?
Pana la urma partea cu miezul tot nu am inteles-o, dar
recunosc ca e o branza buna si
foarte aspectuoasa.
Am avut ocazia de multe ori sa mananc miez de lapte de
diferite sortimente, in diferite perioade si am observat ca gustul depinde de
loturi, sau poate de conditiile de depozitare din magazine. Nu stiu, dar cert
este ca uneori branza era mai buna, alteori mai putin buna.
Imi place ca o poti folosi atat ca mancare la preparate reci
sau calde, cat si ca desert asociata cu fel de fel de fructe proaspete sau
dulceturi preparate sau nu in casa.
Acuma ca tot mi-am adus aminte de preparatele calde cu
miezul de lapte, nu pot intelege cum de nu se topeste, sau nu-si schimba forma
nici la 200 grade C? Din cate stiu eu orice branza la temperaturi ridicate isi
schimba forma, dar aceasta ramane intacta…stiu ca orice branza contine cheag,
dar si acesta , la temperaturi ridicate devine lichid asa ca nu cred ca ar fi
aportul cheagului aici…..Mmmmm, oare sa fie cu adevarat extras nucleul din
lapte si atunci acesta nu isi modifica forma? Ar fi o varianta.
Lasand la o parte denumirea si despicarea firului in 4 , recunosc ca in acest moment in care scriu, imi
vine in minte o salata de gulii cu ou si mini miez de lapte, cum ii spun eu…O
bunatate!!!….Ma duc sa imi fac o portie. Veniti si voi?
Dar sa nu uit….voi la ce va ganditi cand spuneti “Miez de
lapte”?
Articol scris pentru SuperBlog2013.
P.S. Pozele sunt preluate de pe blogul culinar personal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu